kedd, szeptember 25, 2012

VLC - a mindent lejátszó médialejátszó

Régen sokunknak nagy dilemmát okozott, hogy milyen média fájlokat milyen lejátszóval játszunk le, de szerencsére a nyílt forráskódú kreatív közjavak licensszel megjelenő programok nem osztják a Microsoft, Apple és egyéb kapitalista szervezetek nézeteit, így a mindent lejátszó lejátszókra koncentrálnak. Ilyen a VLC médialejátszó is, amely képes a legtöbb operációs rendszeren kiváltani egyéb lejátszókat. Sokan esküsznek a BS playerre, a media player classic-ra, az mplayerre, viszont érdemes figyelembe venni, hogy ezek fejlesztése korántsem halad olyan tempóban mint a VLC-jé és közel sem érik utol a VLC letöltési statisztikáit. Okkal.

VLC lejátszó letöltése

Sok weboldalon megtalálható a VLC - és általában egyéb programok - másolata, amelyek letöltése nem ajánlott, mivel ezek nyílt forráskódú alkalmazások, bárkinek lehetősége van belenyúlni és elkészíteni egy eredetivel látszatra megegyező verziót, ezért a hivatalos (official) oldalról kell letölteni őket, amelyet a nagy keresők általában elsőre megjelenítenek.

Ha nem indul el automatikusan a letöltés, klikk a jelölt linkek valamelyikére. Mivel a leggyorsabb böngésző a Google Chrome, ezért ezt ajánlom böngészéshez, Chrome-ban így néz ki a letöltés:
A Mozilla Firefox egy sokoldalú és stabil böngésző, ebben pedig így néz ki a letöltés:

VLC lejátszó telepítése

A letöltött telepítő elindítása után csupán az alábbi beállításnál ajánlott változtatni az alapértelmezett értékeket, tehát csak nyomkodni kell a Next-eket (Tovább).
Amely gépen a regionális beállítások magyarra vannak állítva, ott magyarul jelenik meg a telepítő és a telepített program is, akinek nem, az a Tools > Preferences ablakon átállíthatja magyarra:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése