péntek, november 20, 2009

Hogyan használjuk a messengert?

..avagy Yahoo Messenger, Google Talk, MSN, AOL, ICQ, Jabber

messenger etikett


a kezdetek: leírod egy mondatban a köszönést, a kérdést/felvetést, és miután magad is meggyőződtél róla, hogy valóban hasznos, tartalmas és konkrét amit írtál, elküldöd.

GYEH (Gyakran Elkövetett Hibák)


üzenő: szia
üzenő: hogy vagy?
üzenő: ráérsz?
üzenő: kérdezhetek?
üzenő: itt vagy?
üzenő: mit csinálsz?


H2EFP (Helytelen Használat Esetén Felmerülő Problémák)


a messenger helytelen használata minden esetben a fogadó fél zavarásához vezet.

zavar esetén a legfőbb veszélyforrások:
- félreértések
- arrogáns és
- meggondolatlan cselekedetek

M mint Megoldás


tanulj, fejlődj, gondolkodj.

Tippek, trükkök


amennyiben az első 2 üzenet nem rendelkezik releváns tartalommal, következményként a fogadó fél blokkolja a felugró ablakot, így az üzenet csak akkor kerül elolvasásra, ha munkája végeztével eszébe jut.. vagy nem.

ha kedvesen a fogadó fél hogyan léte felől érdeklődsz, akkor ezt érzékeltesd egy kerek mondatban, amelyet a köszönéssel együtt küldesz el.

ha röviden megválaszolható szakmai/technikai kérdést fogalmazol meg, akkor szintén egy mondatban készítsd fel a fogadó felet, a következő felépítéssel:
erőforrások; probléma felvetése; vélhető okai; esetleges eddigi kutatások a témában; majd a konkrét kérdés.

ha feltehetőleg hosszabb konzultációról van szó, mindenképp e-mailben próbálkozz, mivel azt a fogadó fél akkor olvassa, amikor arra időt szán.

amennyiben egy előző levél témáját, vagy azzal kapcsolatos információt akarsz megosztani a fogadó féllel, akkor mindenképp az említett levél Reply (válasz) gombjára klikkelve tedd meg; sürgősség esetén messengeren csak ennyit: "email ment." (ebben az esetben tiszta lelkiismerettel lehet mellőzni minden etikai sallangot)


Egy helytelen messenger használat kronológiája


7:59:16 beata: szia

eaposztrof csak annyit lát az üzenetből, hogy rövid. nem érdekli, hogy ki írta és mit. természetesen nem is válaszol, mivel épp egy AJAX alkalmazást debugol, az [Esc] lenyomása a legkézenfekvőbb megoldás, ha nem ezt teszi, kezdhet mindent elölről.

7:59:39 beata: itt vagy?

ebből az üzenetből csak a kérdőjel marad meg, viszont az utolsó műveletet újra kell ismételni.

8:02:13 beata: megint nem vagy itt, csak úgy felejtetted a gépet, ahogy szoktad.

eaposztrof tartalmasnak véli az üzenetet a karakterszámok alapján, félbeszakítja a debug-ot, és bízva az értelemben elolvassa a hajnali üzenetet. miután kiderül, hogy nincs értelmes tartalom, és az üzenet küldőjének személyéből adódóan nem is valószínű, hogy lesz, [Ctrl+5] billentyűkombinációval DND (Do Not Disturb) üzemmódba vált, de mielőtt lenyomná az 5-öst, újabb üzenet érkezik felugró ablakban:

8:02:44 beata: na jó, majd később próbálkozom.

majd ablak bezár, [Ctrl] kétszer > "Chrome" > http://blogger.com > "iCode4Beer - kreatív kóder közösség" > "New Post" .. és íme.

köszönöm a figyelmet és a megértést.

5 megjegyzés:

 1. Minden túlzás nélkül állíthatom, ha csak értelmes, informatív beszélgetésekbe mennék bele, mostanra már szinte senkivel nem beszélgetnék. Pluszba, amolyan informatív humoros bunkóságként megjegyzem, hogy azilyen hozzállással rengeteg potyapinát hagysz ki, amit megeshet, hogy a mennyország kapujában Péter a bizti őr sapkává alakítva a fejedbe húz. Persze ez utóbbi nem biztos, de jobb a lehetőséget sem megadni.

  VálaszTörlés
 2. szeretem az ilyen korahajnali bejegyzéseket, rendszerint inspirálóan hat :)

  jók az észrevételek, köszi..

  a potyapinákra offline módszerem van, a többiért meg nem kár.

  és mostanra elértem, hogy "szinte senkivel" nem beszélgetek, végre. így jut időm magamra is, nem csak más hülyeségeire. ez kellett.

  VálaszTörlés
 3. Detto, csak most, hogy elég időm van magamra, egyrészt túl sok felé szakad a figyelmem, másrészt kicsit hiányzik az emberi hülyeség inspiráló ereje. Na majd odafönn fejfedő osztásnál eldől kinek milyen hatékony volt a módszere a potyapinagyűjtésre:D Nekem már szép sapka gyűjteményem van. :D

  VálaszTörlés
 4. potyapina :)) hehe ez jo, amugy en ugygondolom hogy mindkettobol kell ( ertelmes, es nem ertelmes beszelgetes egyarant), persze rossz lehet ha ep nem a megfelelo idoben jon.
  Es kurvara nem megy a tetves billenytyzuzetemen a tetves fel le jobbra balra gomb es meg a Home es end gomb sem, es eamiatt flusztralt lettem most 10 percre

  VálaszTörlés
 5. me... legalább marad idő a potyapinákra ;)

  VálaszTörlés