szombat, július 04, 2009

NTLDR hiányzik

amióta létezik Windows Xp, azóta létezik ez az állandó probléma. valamikor 2001 végén nekem is sikerült így hazavágni a rendszeremet, szerencsére a telepítés utáni napon, s így egészült ki "nem törlünk rendszerfájlokat!" elmélet az NTLDR-vel és Boot.ini-vel.
készítettem egy színjelölést a totalcommanderemhez, amelyet mindenkinek kötelezővé tettem, hogy még véletlenül se fordulhasson elő hasonló eset.

mi az NTLDR?

ez a fájl felelős a Windows betöltésekor induló programokért. természetesen ha sérült vagy nem létezik, nem indul a rendszer sem. (ez még nem jelenti azt, hogy az adatok sérültek vagy elvesztek)

"NTLDR missing" megoldása

megoldáshoz több módszer is adott:
#1 ha van időnk, és már amúgyis instabil volt a rendszer, újra kell telepíteni és kész. ennek módja:
 1. ki kell menteni az adatokat (adatok mentése)
 2. formázni kell a particiót (partició formázása)
 3. be kell szerezni a legújabb rendszert és installálni. (Windows letöltése)

#2 ha sok a fontos adat, beállítás, és sürgősen kell a rendszer, akkor a következő megoldások közül lehet válogatni.
létre kell hozni egy boot disc-et (rendszerlemezt):
 1. Floppy fixntldr.exe - egy üres floppyt behelyezése után futtatni kell a letöltött fájlt.
 2. CD-R fixntldriso.zip - bármilyen cd író programmal ki lehet írni a letöltött fájlt. (nem behúzdni egy adat cd-re, hanem open/megnyit)
 3. USB ntldrusb.zip - #1 ki kell csomagolni a .zip tartalmát egy számítógépre, #2 behelyezni egy üres pendrive-ot, #3 futtatni a HPUSBFW.EXE-t, #4 kipipálni a "Create a DOS startup disk" opciót és #5 "using DOS system files located at"-nál pedig megadni a "dos system files" könyvtárat. ezután #6 felmásolni a putonusb könyvtár tartalmát fájlkezelővel a pendrive-ra.
  indítsd a sérült számítógépet, válaszd az USB-ről Bootolást, majd "replace boot sector of the drive C: (y/n)" kérdésre válaszolj: "y"-t és Ctr+Alt+Del.
 4. a fájlok az http://NTLDRisMissing.com-ról tölthetőek le

indítsd a sérült gépet az újonnan készített rendszerrel. (bootolás módja) ezt a képet kapod:
1ST TRY THIS seleccione esto primero
2ND TRY THIS essayez ceci en deuzieme
3RD TRY THIS wahlen Sie diesen Third
4TH TRY THIS selezioni questo fourth
5TH TRY THIS selecione este fifth
6TH TRY THIS seleccione este sexto
7TH TRY THIS essayez ceci en septieme
8TH TRY THIS wahlen Sie dieses achte
9TH TRY THIS selezioni questo nono
10TH TRY THIS selecione este decimo
ezek különböző megoldások, futtasd egyenként őket.
ha "Windows could not start.." vagy "I/O Error.." üzeneteket kapsz, akkor még nincs megoldva a probléma, ha "Immediate reboot"-t, vagy egyéb furcsa hibaüzetetet, akkor futtasd újra a "1st Try This" pontot, és nyomj F8-at, így "Safe Mode"-ban (csökkentett üzemmódban) is megpróbálhatod.

ntldr és ntdetect.com fájlokat fel kell másolni a gyökérkönyvtárba. ha a boot.ini fájl is hiányzik a gyökérből, a lemezen levőt fel kell másolni, meg kell nyitni egy notepad-dal, és kitörölni a fölösleges sorokat. az
[operating systems]
alatt csak azt az egy sort kell meghagyni amelyikkel sikeresen elindult a rendszer.

ha sikerült ezzel a módszerrel helyreállítani a rendszert, érdemes egy rendszervisszaállítást (system restore) eszközölni, és küldeni nekem X összeget, hogy még több életet menthessek meg a "technika ördöge" karmai közül:


9 megjegyzés:

 1. Hello.
  Kiprobaltam a leirt lepeseket, de a pendriwe behelyezese utan is ugyanaz a "NTLDR is missing - Press Ctrl-Alt-Delete" figyelmetetes jelenik meg. F8-at nyomva sem indul el Csokkentett uzemmodban. Letezik esetleg mas modszer is, vagy minden adatom elveszett?

  VálaszTörlés
 2. adataid ne vesztek el, nyugi.
  leírásod alapján, gép nem USB-ről bootol.

  két mód áll rendelkezésre:
  #1 a legtöbb gép indulásakor, a képernyő alján fel van tüntetve, hogy mely billentyű lenyomásával lehet előkérni a "Boot Menu"-t (ált. Esc, F12), amelyben kiválasztod a "Boot From USB"-t, és azután a fent leírtak szerint jársz el.

  #2 belépsz bios-ba, (gép indulásakor, a képernyő alján: "setup" és utána a billentyű amit le kell nyomni. általában Del, F2, F10)

  sikert!

  VálaszTörlés
 3. Életet mentettél :)) nagyon szépen köszönöm a megoldást :)

  VálaszTörlés
 4. Donation button is broken.

  I changed up some stuff on the page recently:
  http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=en&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fntldrismissing.com%2F

  VálaszTörlés
 5. Helo Elolvastam a leírottakat, és én a következőt szeretném kérdezni. Újra szeretném telepíteni az XP-t (Pendrive-ról) bedugom a gépbe boot-olni akarom de nem sikerül hogy tudom ezt megoldani?

  VálaszTörlés
 6. egyes régebbi (2000 előtti) gépek nem tudnak bootolni pendrive-ról, de a többség bios konfiguráció, vagy boot menü segítségével tud. ezt már megválaszoltam két hozzászólással fentebb.

  VálaszTörlés
 7. szia dori vagyok telepiteném a számitogépemet xpröl de azt irja ki hogy ntldr hogyan tudom meg csinálni sürgös segitségg

  VálaszTörlés
 8. szia nekem ott a végén az USB-sel nem enged Yt írni mit tegyek csak n betüt enged

  VálaszTörlés