péntek, július 17, 2009

Internet Explorer 6 Halála

Internet Explorer 6-nak meg kell halnia az Internet előrelépése érdekében

csupán hat évvel ezelőtt egyetlen domináns böngészőről beszélhettünk: Internet Explorer, pontosabban Internet Explorer 6. Microsoft kiemelkedő piaci részesedéssel rendelkezett (a csúcs 95%). Mára azonban elterjedtek a sokkal jobb böngésző programok, mint Firefox, Safari, Opera és a Chrome, valamint az Internet Explorer 8.

a vezető tartalomszolgáltatók és közösségi oldalak egymástól függetlenül összefogtak az IE6 felhasználók ellen (joggal!), és felszólítják ezzel az elavult és amúgyis használhatatlan böngészővel rendelkezőket, hogy azonnal cseréljék le újabbra.


ennek oka, hogy sok ma használatos széles körben használatos technológiát nem támogat, mint CSS v2, PNG áttetszőség, a biztonságról nem is beszélve.

a következő lépés a webes alkalmazások világában a HTML5.
ez a technológia alapból kap néhány új multimédiás tagot, fogd és húzd technológiát, együttműködik offline alkalmazásokkal, kezeli a geolocation-t és egy nagy revolúciót, az Apple által fejlesztett Canvas elemet. ez dinamikusan képes generálni grafikai elemeket

IE6 Must Die for the Web to Move On on Mashable.com July 16th, 2009 | by Ben Parr

böngészőkkel kapcsolatos eddigi tapasztalataim egy mondatban:

Firefox

jelmondatuk: "Váltson Firefoxra – gyorsabb, biztonságosabb és jobb módja az internetezésnek."

a gyorsabb már nem igaz, a biztonságos is megváltozni látszik, viszont tapasztaltabb felhasználóknak elengedhetetlen a rengeteg praktikus kiegészítő és személyreszabhatóság miatt. könnyen túlterhelődik, és fagy, viszont az előző állapot visszaállítható. memóriakezelése windows alatt nem optimális.


Google Chrome

hihetetlenül gyors, megbízható és az "Invisible" mód nagy ötlet és az elengedhetetlen google gear alapértelmezett. minimalista és gyönyörű, felülete és honlapok megjelenítése egyaránt. flash és memóriakezelésen még van mit dolgozni, és ha kifagy akkor sajnos minden odaveszett.


Internet Explorer

erről jót nem tudok mondani, még ha fizetnének sem.


Opera

kezdőknek nehézkesen használható, kompatibilitás és gyorsaság nem az erőssége, viszont nagyon intelligens, honlapokkal maximálisan kompatibilis sokarcú kernelének köszönhetően és maximálisan biztonságos. én ennek ellenére nem tudom megszokni.


Safari

osx alatt mondhatni tökéletes, habár elég butácska. windows alatt pedig inkompatibilitási problémák tömkelege, erőforrás túlterhelés, és sok apró megmagyarázhatatlan rendellenesség írható a számlájára. s állítólag nem biztonságos.update:
az ide kapcsolódó hét vicce:
Ma reggel a céges levlistára küldte be egy kolléga a SaveIE6.com url-jét. Mindenkinek kötelező, aki valaha is dolgozott webes projekten. Egyben ez a hét vicces linkje is.
Go punk: support IE6!
írta: hírbehozó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése