szerda, február 25, 2009

.flac audió

A FLAC-et (Free Lossless Audio Codec, magyarul „Szabad, veszteségmentes audiokodek”) az MP3-hoz hasonlóan hanganyagok tömörítésére használják, de azzal ellentétben a FLAC-kel való tömörítés veszteségmentes, tehát tömörítés közben a hanganyag egyáltalán nem veszít a minőségéből. A FLAC hanganyagok tömörítésére az általános célú tömörítőknél (például ZIP, gzip) jóval hatékonyabb: a tömörítetlen hangfájlokhoz képest akár 30-50%-os méretcsökkenés is elérhető vele, míg például ZIP-pel legfeljebb 10-20%. (Összehasonlításképp egy Vorbis vagy MP3 file esetén tömörítés akár a 80%-ot is meghaladhatja, de a veszteséges eljárás miatt az eredetivel pontosan megegyező hanganyag nem állítható újból elő.)
Wikipédia - A szabad lexikon

a .flac kiterjesztésű audió fájlok kezeléséhez szükséges codec-ek innen tölthetőek:
http://flac.sourceforge.net/download.html

a .flac fájlokat winamppal is le lehet játszani, a következő plugin kell hozzá:
Winamp FLAC plugin with library support

.flac fájlok visszaírása CD-re:
először a .flac fájlokból tömörítettlen .wav-ot készítünk, erre egy gyors és 31 napig teljes értéküen használható program innen tölthető:
www.milosoftware.com
avagy teljesen ingyen:
www.foobar2000.org

majd jöhet a CD-re írás. minden értelmes ember Nero Burning Room-ot használ erre a célra, de van ingyen használható szoftware is, íme teljes magyar platformmal, h a hülyék is örüljenek:
www.cdburnerxp.se

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése